Dersin Adı | Gıda Ambalaj Tasarımı |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ID 340 | Güz/Bahar | 2 | 2 | 3 | 4 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | TartışmaSoru & CevapKritik vermeDeney / Laboratuvar / Atölye uygulamaAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, Gıdaya odaklanarak Ambalaj Tasarımı önerileri yapmak; bunları yaparken de ilgili markanın çevresel faktörlerini, kullandığı malzemeleri ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaktır. Ayrıntılı özetlerden çalışarak öğrenciler, çok çeşitli projeler, müşteriler ve müşteriler için nasıl paketler tasarlayacaklarını deneyimleyeceklerdir. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Gıda Ambalajına odaklı olarak: Ana ders kavramları, görme ve tasarlamayı içerecektir; üç boyut, kütle ve prestij tasarımı, hedef pazarlar için tasarım, eğlenceli tasarım, yeni ürün lansmanları. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Giriş | Bir sonraki derse hazırlık: gerekli olduğu durumlarda bilgi dersin sonunda verilecek |
2 | Gıda Ambalaj tasarımı nedir / Ambalaj tasarımının kısa tarih | Bir sonraki derse hazırlık: gerekli olduğu durumlarda bilgi dersin sonunda verilecek |
3 | Modern Gıda ambalaj endüstrisinde Pazar Araştırması Ambalajın geleceği / Sürdürülebilirlik Nedir? | Bir Sonraki Derse Hazırlık: Ders sonunda duyurulacaktır. hazır olun: Adobe Dimension, Illustrator, Photoshop |
4 | Renk ve tipografinin duygusal yönleri>> Atölye | Bir Sonraki Derse Hazırlık: Ders sonunda duyurulacaktır. Proje#01 açıklaması |
5 | Juri ortamında Proje#01 sunumu | Bir Sonraki Derse Hazırlık: Ders sonunda duyurulacaktır. |
6 | 3B Giriş - Fiziksel ve 3B Dijital Prototipler Oluşturma | Bir Sonraki Derse Hazırlık: Ders sonunda duyurulacaktır. Proje#02 açıklaması. |
7 | Juri ortamında Proje#02 sunumu | Bir sonraki derse verilen kategoriler içinde final projesine karar verme. |
8 | Resmi Tatil | |
9 | Fiziksel ve 3B Dijital Prototipler Oluşturma | Final Proje#02 anin çıklaması |
10 | Proje kritiği / Soru Cevap | Sunum materyalleri ve yapılacak revizyonlar duyurulacaktır. |
11 | Resmi Tatil | |
12 | Tatil | |
13 | Proje kritiği / Soru Cevap | Sunum materyalleri ve yapılacak revizyonlar duyurulacaktır |
14 | Final Proje#03 Jüri ortamında sunum | Portfolyo Açıklaması- biçim duyurulacaktır |
15 | Dönem Değerlendirmesi | |
16 | Portfolyo teslimi |
Ders Kitabı | |
Önerilen Okumalar/Materyaller | DIELINE* www.thedieline.com Dieline is a global package design community and ... REALLY GOOD PACKAGING explained. BEST PRACTICES FOR GRAPHIC DESIGNERS:
|
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 10 |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | 1 | 10 |
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 40 |
Proje | 2 | 40 |
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | ||
Final Sınavı | ||
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 4 | 60 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 10 | 2 | 20 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | 1 | 4 | |
Ödev | 6 | 1 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 6 | |
Proje | 1 | 20 | |
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | |||
Final Sınavı | |||
Toplam | 120 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, | |||||
2 | Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, | |||||
3 | Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, | |||||
4 | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek, | |||||
5 | Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek, | |||||
6 | Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, | |||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, | |||||
8 | Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, | |||||
9 | Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, | |||||
10 | Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), | |||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1) | |||||
12 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek. | |||||
13 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest